Dete sa uključenom ringlom

Dete sa uključenom ringlom

Najbolja, iako veoma malo cenjena u većini sveta je prevencija. Da problem rešimo pre nego što nastane ili dok je još u ranom stadijumu - tj do trinaeste godine deteta. 

Nemojte da čekate da Vaš đak prvak ima lošu preciznu motoriku, ili da sriče slogove u drugom polugodištu drugog razreda, da ne ume da razume složeniji matematički zadatak bez Vaše pomoći, da radi domaći satima ili uči pesmicu dva dana. Uzmite stvar u svoje ruke i počnite na vreme da radite - 20 minuta dnevno je dovoljno. 

Kao što ih učite da peru zube, jer vam je važno da imaju zdrav i lep osmeh, isto tako treba da vam bude stalo da imaju funkcionalno mišljenje u modernom dobu, zar ne?

Nefunkcionalnosti se rešiti same. One nisu "faza". Ceo svet je u nekoj "Fazi" i ona se zove nova Realnost sa velikim "R". U njoj važe drugačija pravila nego ranije. Ako Vi budete radili umesto njih, pomagali im ili ako im priuštite privatne časove sa tutorom - nećete imati željeno rešenje. Vaše dete je više nego sposobno da se samo nosi sa svim izazovima razvoja. Shvatite da je ono kao šporet na kojem želite da skuvate ručak, ali da ste zaboravili da uključite ringlu ili ste je stavili na "jedinicu".

Nama internet nije uzeo mozgove - samo nam je tehnologija zapetljala "moždane konce" koji sa malo fokusa i upornosti sa Vaše strane mogu da se razmrse. A onda... Onda ćete imati mogućnost da uživate u svim dobrobitima koje vam je ovaj ludi svet multimedijalni svet doneo - u izvanredno brzom razmišljanju, kao munja visprenom učenju i nesvakidašnjoj kreativnosti vaših potomaka.

Šta možete da radite sa njima? Evo devet strategija koje svako može da radi kod kuće. Ne oduzimaju puno vremena, a korisne su

# 1 Daktilomotorika
Dajte im da vežbaju daktilomotoriku (precizne igre prstićima) - verovali ili ne tako se razvija i govor i poimanje vremena - nek sklapaju igračke, zavrću šrafove prstićima, slažu puzle.

#2 Knjige bez slika
Čitajte im knjige, ali "bez slika" - nek sede prekoputa Vas i zamišljaju prizore umesto da im "implantirate" slike sa "Nickelodeona"

#3 Uvežbavanje procedura
Uvežbavajte procedure - deca vole pravila ponašanja isto koliko vole da ih izazivaju - na vama je da ih postavite malo - ali i da budete dosledni u njihovoj odbrani. Kada ih jednom usvoje, baš kao i loše navike one postaju obrasci ponašanja (bihejvioralni paterni) o kojim se "ne razmišlja" već njima upravljaju automatski piloti.

#4 Slobodno igranje
Dajte im vreme da se "slobodno igraju" - nek sami uče da popunjavaju svoje vreme - to je njihov, a ne Vaš posao. Bez multimedije i interneta. Sami sa sobom i stvarima koje su na raspolaganju. 

#5 Dosadni zadaci
Zadajte im svaki dan po neki kratak dosadan i koristan zadatak - tipa ubaci igraČke u kutiju, raspremi svoju policu, ili operi veš (zavisi koliko godina ima).

#6 Divergencija
Izazivajte njihovo divergentno razmišljanje zadacima tipa: "Nije slatko, nisu kokice, nije limun, nije kafa - kojeg je ukusa onda?"

#7 Asocijacije i imaginacija
Vežbajte asocijacije i imaginaciju kroz zamišljanje slika dok se vozite kolima. Na primer učite reči na engleskom tako što će smišljati asocijacije - Orao - Eagle - (igl) zvučna asocijacija “Igla”

#8 Klasifikacije 
Dajte im da klasifikuju stvari - od čarapa do katergorija životinja, kockica. 

#9 Logika i verbalno deinisanje
Pitajte ih recimo - šta je bašta i postavljajte pitanja dok ne daju taČnu definiciju - u kojoj bašta nije tamo gde deda ide ili tamo gde beremo krastavce - nego deo zemlje gde sadimo i gajimo povrće i voće.

Iskustvo u radu sa Tesla babies programom kod predškolske dece, pokazuju da se u periodu od treće do dvanaeste godine mozak deteta ponaša izrazito plastično. Svaka usmerena promena veoma brzo primeni u razvoju i da je napredak vidljiv iz meseca u mesec. Naravno, u kućnim uslovima nećete moći da merite promene i da utičete na balasiranost razvoja svih kompetencija, ali ćete moći sigurno moći da napravite pozitivne rezultate.

Slični članci
Ostavi komentar

Your email address will not be published.Required fields are marked *