Dug spavanja (Sleeping Debt)

Dug spavanja (Sleeping Debt)

Imate dva jednostavna testa naspavanosti. Postavite sebi ova pitanja:

1. Ako do 11 AM ne popiješ kafu  čaj ili neki suplement, da li bi nakon jutarnjeg buđenja  mogao "lagano" do zaspiš ponovo?

2. Da li kada kreneš da čitaš imaš potrebu da se više puta vratiš na početak reda?

Ako je odgovor - da - količina adenozina, materije zadužene za signaliziranje mozgu da je umoran je i dalje u sistemu, nije se "anulirala" tokom spavanja i tako nagomilana i dalje stoji vezana za receptore - terajući nas u stanje spavanja.

Ovakvo "gomilanje" adenozina je kao neka vrsta hemijskog duga koji naš mozak beleži i kao koji kad tad moramo da mu vratimo. Svaki minut koji oduzmemo od kvalitetnog sna se računa i trebalo bi da gledamo da se taj "dug ne nagomila" na više od 6 h - jer tada stvari postaju prilično opasne po nas i okolinu…

Umor od neispavanosti (sleep deprivation) koji se nakuplja kroz vreme obično pokušamo da sanirano farmakološki psihoaktivnim supstanacama poput kofeina. Međutim, kozumacijom recimo kafe on ne nestaje nego se samo maskira i nastavlja gomilanje. Kofein ima sposobnost da "preotme" receptore adenozinu i da ih slikovoto rečeno "kidnapuje". Osim što se akumulira i čini da pamtimo dosta lošije, prisećamo se do 40% manje, mi imamo velike fluktuacije emocija  uzrokuje anksioznost i "zamagljenost", on dugoročno izaziva depresiju, dok traje gasi "dobre" i pali "razarajuće" genske poruke poruke odgovorne za eskalaciju bolesti…

Svakako u jednom trenutku priča opiranja spavanju se završava fenomenom nazvanim kofeinski udar (Caffeine Crash) - kada naši receptori više ne mogu da prime kofein i jednostavno ga odbace - primajući celu količinu adenozina. 

Veoma opasno kada vozis - verujte mi na reč…

Inače taj kofein koji ste uneli kako biste nadrogirani "izdržali" i dalje kruži u vašem sistemu - ne dozvoljavajući vam da uđete u dublje faze spavanje - zbog čega se budite nenaspavani i sada imate potrebu za više kofeina. 

Zapravo - sjajno za proizvođače kafe i vlasnike kafea.

Spavanje je neophodnost koja se nalazi u rangu sa hranom i vodom i lišavanje sna - kao i lišavanje ljudskog bića od hrane jeste fatalno i to je oko 7x brže. Zašto? Pa priroda je za nedostatak hrane smislila salo, a nedostatak sna nije "planirala" i ne postoji zaštitni mehanizam koji možemo da upotrebimo kako bismo prevazišli ovaj problem. Jednostavno, priroda nije imala naum da budemo jedino biće na planeti koje sebe bez realne potrebe lišava sna.

Slični članci
1 Comment
Zoran

Poz, znamo da je spavanje bitno za zdravlje.. skoro je bilo priče da postoji studija da ne valja ostajati u krevetu više od pola sata, takodje, šta sa osobama koje rade noćne i prekovremene sate. Socijalne službe su slabe po pitanju reagovanja i neke..prevencije..i sl. Koga je u suštini briga. Kako će i šta će biti u smislu..trauma osoba koje sada pate,u ratu….

Ostavi komentar

Your email address will not be published.Required fields are marked *