Od kofeina do kokaina – šta kad ne možemo da se razbudimo

Od kofeina do kokaina šta kad ne možemo da se razbudimo

Postoji momenat kada nijedan psihostimulant ne "radi". Ne može da "pomogne" ni 5 kafa, 3 Red Bula, pa čak i ni da uzmete aderol kokain ili amfetamine…

Studije sprovedene na Stenfordu, Harvardu i na Čikaškom univerzitetu pokazuju da vaša memorija i razmišljanje bez izuzetka odbijaju da rade usled DEPRIVACIJE SPAVANJA.

Deprivacija je samo "fensi" reč za sopstveno lišavanje spavanja. Pod njime se podrazumeva svako spavanje kraće od 7 sati. Ako ste spavali 6 sati ili kraće već se smatra da imate nepravilan algoritam spavanja koji bez izuzetka izaziva umanjenje intelektualnih, reproduktivnih, pa i fizičkih funkcija. Osećate se omamljeno, imate tzv. "brain fog" (efekat moždane izmaglice) pa ste razdražljivi, tužni, ne možete da saberete misli, pokreti su vam otežani…

Takođe, oko 75% ste izloženiji bilo kojoj infekciji, metabolički ste i estetski stariji (doduše privremeno) oko 10 godina...

Dakle samo je naziv deprivacija spavanja fensi. Samo oduzimanje prava da spavamo nimalo nije i ima brojne verifikovane, stvarne, ozbiljne posledice.

Pošto se neuronauka spavanja naglo razvila od 2017- te do danas, mnogi porede saznanja o deprivaciji spavanja sa saznanjima koje je svet imao sa dijabetesom i šećerom pre 50 godina. Danas desetinama godina kasnije i milionima umrlih od dijabetesa i dalje guramo šećer u sve od bejbi hrane pa na dalje... Nadam se da ćemo oko spavanja biti razumniji i shvatiti koliko je poznavanje i korigovanje algoritma spavanja bitno.

Koje su osnovne posledice deprivacije na vaše funkcionisanje.

Na prvom mestu, vaš biološki USB drive - (hipokampus) u kojem se beleže podaci prikupljeni tokom dana ne bude "ispražnjen" i jednostavno ostajete bez memorijskog prostora. Znači, imate neurohemijsku zabranu da kliknete dugme "save". Drugo deprivacija smanjuje i prisećanje - ono što je već zapamćeno ostaje zaključano.

U ovom slučaju, kojom god "drogom" da stimulišete mozak - on će biti fizički budan - ali nećete razmišljati, rasuđivati ili pamtiti dobro. Trebalo bivdavznate da supstance poput kofeina ili dopaminski energetskih "podizača" mogu samo da blokiraju umor, ali ne i da oslobode memoriju. Oni efikasnost podižu kratko i nakon toga padaju ispod početnog stanja - čineći da se osetite veoma letargično i napeto u isto vreme.

Ovo saznanje je veoma korisno bilo da ste poslovni ljudi, roditelji ili stidenti koji se bezuspešno maltretiraju i trude da rade nenaspavani. Bespotrebno se mučite - ako algoritam nije korektan - mašina ne radi. Tačka.

Ne postoji zamena za spavanje! To je čista biologija. Jedino što možete je da se mučite, pa da kažete da ste se trudili i da vam ne ide. To je ok - ako vas zadovoljava da imate opravdanja. Ako želite rešenja i rezultate - promenite nešto.

Image

Shvatite - danas ne postoji ni jedna droga niti uređaj koji može da pomogne da se zameni spavanje - a o algoritmu spavanja iako u snu provedemo ⅓ života nemamo pojma.

Algoritam spavanja može da se koriguje u roku od nekoliko nedelje. Napravili smo prvi program zasnovan na naučno potvrđenim činjenicama (sa proverljivim referentnim izvorima) koji nam pomaže da shvatimo arhitekturu spavanja i kako da je iskoristimo da vratimo "život u život".

Slični članci
Ostavi komentar

Your email address will not be published.Required fields are marked *