Svi posedujemo VAMPIRSKI HORMON

Svi posedujemo VAMPIRSKI HORMON

Da li posedujete VAMPIRSKI HORMON?  Naravno da - da…

Vampirski hormon je samo "kul" naziv za Melatonin - hormon koji objavljuje telu da je NOĆ i da je vreme da se pokrene protokol za spavanje.

Naredbu: "Spavaj!" celom telu daje jedna mrvica neurona smeštena iza naših očiju, na mestu gde se ukrštaju očni nervi. Zove se SUPRAHIJAZMIČKO JEZGRO.

Kada "mrvica" kaže da je vreme za spavanje, iz pinealne žlezde počinje otpuštanje hormona melatonina koji ulazi u krvotok i obaveštava svaki delić tela da je vreme za spavanje. Nivo melatonina vrhunac doživljava oko 1.5h nakon početka spavanja i tek tada zaista spavamo, tj uronili smo u duboki san i očekujemo prvu, veima kratku REM fazu. 

Treba da shvatimo da SAMO tokom dubokog spavanja "praznimo" mozak i neutrališemo osećaj umora i pospanosti. Nikakve "moćne dremke" ne pomažu. Ne postoje lekovi koji mogu da vas uvedu u to stanje prisilno. 

Melatonin pomaže da pokrenemo procese pomoću kojih ujutrilo dobijamo dobar osećaj budnosti, bistrine i JUTARNJE SNAGE jer smo tokom noći otpustili adenozin - kako se biohemičari zovu supstancu koja daje informaciju našem telu da smo umorni. 

Međutim, upravo zbog toga što ne otpustimo dovoljno adenitiba - veoma mali broj nas ima ovaj osećaj. Uglavnom se budimo "zamagljeni", memorija nam "ne radi kako treba" i imamo SLAB FOKUS, ne razmišljamo bistro…

Ti razlozi su: večernja izloženost plavom svetlu (telefoni, LED svetla u stanu), količina kafeina u sistemu, promena vremenskih zona (jet-lag), ako nam je arhitektura sna poremećena ili ako ste "noćne sove" - stručno nazvane POZNI HRONOTIP. Naravno ovo važi za zdrave ljude…

Ukoliko se desi da i nakon promena koje ćete naučiti i sprovesti nakon kursa "Anatomija spavanja" i dalje imate ove probleme - idite kod lekara kako bi vas uputio na pregled kod specijaliste koji se bavi patologijom sna - insomnia ili apnea su veoma česte pojave koje prečesto ostaju nedijagnostikovane i garantovano smanjuju kvalitet, ali i dužinu života.

Nivoom melatonina MOŽETE DA UPRAVLJATE. Od 2000. do 2022. nauka je pokazala da je to ne samo moguće nego i NEOPHODNO. Ovim procesima i poznavanjem algoritma spavanja bi trebalo da vladamo svi. Na kraju krajeva to je priča o tome kako da poboljšate svoj život kroz spavanja. Gde ćete bolje od toga 🙂

Slični članci
Ostavi komentar

Your email address will not be published.Required fields are marked *